Kuchnia indyjska, podobnie jak żadna inna krajowa scena kulinarna, to ogromna konstelacja kulinarnych wpływów i tradycji z całego kontynentu azjatyckiego.
Jakie są najpopularniejsze dania indyjskie?
Tradycyjne indyjskie jedzenie zbudowane jest na tych samych podstawach smakowych. Jednak potrawy różnią się znacznie między kuchnią północnoindyjską a południowoindyjską. Jeśli znasz indyjskie restauracje w Stanach Zjednoczonych, prawdopodobnie znasz te popularne (i smaczne!) indyjskie potrawy:
- Aloo gobi. Chrupiące złociste ziemniaki i kalafior.
- Kurczak maślany. Dowiedz się, jak zrobić idealnego indyjskiego kurczaka w maśle dzięki temu przepisowi.
- Chana masala. Gulasz z ciecierzycy.
- Palak paneer. Curry ze szpinakiem ze świeżym serem.
- Kurczak tikka masala. Kurczak w kremowym sosie masala.
- Ciastowaty, posmarowany masłem naan. Popularny indyjski wypiekany podpłomyk.
- Ostre papadum. Bardzo cienki, północno-indyjski podpłomyk z zadowalającym kruszeniem, który jest całkowicie wysuszony, zanim zostanie szybko namoczony w gorącym oleju, aż stanie się pęcherzy i złocisty.
- Curry rybne. Wypróbuj ten łatwy i szybki przepis na curry z ryb południowoindyjskich w domu. (To curry z Goa jest tradycyjnie podawane z ciastkami ryżowymi gotowanymi na parze idli lub z soczewicą dosa i naleśnikami ryżowymi.)
- Vindaloo z jagnięciny. Szybkie i łatwe, pikantne curry z mięsem marynowanym w pikantnym sosie octowym.
- Dal makhani. Gulasz z całej czarnej lub żółtej soczewicy.
- Pakora. Smażona przekąska zazwyczaj zawierająca kalafior lub ziemniaki w lekkim cieście.
- Kofta. Indyjskie klopsiki zwykle przygotowywane z mielonej jagnięciny lub wieprzowiny, cebuli i przypraw.
- Korma. Gęste, pikantne curry składające się z mięsa lub warzyw duszonych z jogurtem, śmietaną i przyprawami.
- Biryani. Mieszane danie mięsno-ryżowe, które jest popularnym podstawowym pożywieniem w kuchni kaszmirskiej.
- Kebab. Popularny w kuchni pendżabskiej.
Jakie są wspólne składniki i smaki kuchni indyjskiej?
Oprócz standardowego zestawu przypraw, składającego się z papryczek chili (suszonych w całości i sproszkowanych), czosnku, imbiru i ziela angielskiego, typowe składniki kuchni indyjskiej to:
- Papryczki chili (suszone w całości i sproszkowane)
- Nasiona gorczycy. Przyzwyczailiśmy się widzieć je w ziarnistej musztardzie. Ich naturalna ognistość łagodzi się podczas pieczenia i stają się bardziej orzechowe w smaku. Niezbędny w kuchni indyjskiej.
- Kminek. Te małe nasiona mają silny, ostry aromat, który nadaje znajomą nutę wielu indyjskim i meksykańskim potrawom. Trochę to długa droga.
- Koper włoski. Nasiona kopru włoskiego mają wyraźniejszy smak anyżu niż cebulki i szczególnie dobrze komponują się z wieprzowiną.
- Kardamon. Uniwersalna przyprawa o ciepłym, słodkim smaku. Możesz dodać strąk w całości lub zmiażdżyć go, aby wydobyć nasiona, które można następnie zmielić, jeśli chcesz.
- Cynamon. Zwinięta kora drzewa Sri Lanki, cynamon, szczególnie dobrze komponuje się z cukrem. Jest również często używany w mięsnych pikantnych daniach, takich jak marokańskie taginy.
- Kolendra. Te suszone jagody mają słodki aromatyczny smak, który nie przypomina zioła, które je produkuje. Świetne z kminkiem w domowych burgerach lub nalewką do ryb.
- Kurkuma. Jasnożółta przyprawa pochodząca z suszonego korzenia. Nadaje curry charakterystyczny kolor i ma ziemisty, musztardowy smak.
- Kozieradka. Gorzkie śródziemnomorskie ziarno stosowane w curry o zapachu zbliżonym do selera. Niezbędna część domowej roboty ras el hanout, marokańskiej mieszanki przypraw zawierającej również cynamon, goździki, kolendrę i kminek.
- Garam masala. Niestandardowa mieszanka przypraw znana jako garam masala jest dobrym wskaźnikiem lokalnych podniebień, ponieważ mieszanka zmienia się nieznacznie w zależności od tego, gdzie jesteś (i czyja ciocia gotuje). Dowiedz się, jak gotować z garam masala tutaj.
- Ghee. Wiele indyjskich przepisów wykorzystuje ghee, indyjską wersję masła klarowanego. Dowiedz się więcej o ghee i jak zrobić go w domu tutaj.
Jakie są różne regionalne kuchnie w Indiach?
Proste jedzenie, które zawiera aromatyczny poncz, jest cechą charakterystyczną kuchni indyjskiej z regionu na region. Temat ten jest związany z religią, populacją i geografią, chociaż interpretacje dotyczące właściwego sposobu gotowania różnią się znacznie nawet między sąsiadami. Bardziej obfite dania, podobne do tych, które można znaleźć w Pakistanie, można znaleźć na północy, podczas gdy podobne profile smakowe na południu można znaleźć w całej Azji Południowo-Wschodniej. - Północne Indie. W kuchni północnoindyjskiej dominują bogate curry i gęste sosy połączone z pieczywem i pachnącymi jogurtami. Zawiera pikantne dania z glinianych pieców, takie jak kurczak tandoori i chana masala. Cebula, pomidor i czosnek to powszechne połączenie.
- Nowe Delhi. Na przykład jedzenie uliczne w New Delhi może być chaat lub samosa.
- Południowe Indie. Kuchnia południowoindyjska zawiera więcej profili smakowych opartych na mleku kokosowym, ziołach, takich jak trawa cytrynowa i liście curry oraz rodzime owoce. Zamiast chleba znajdziesz więcej ryżu, soczewicy i gulaszu – w rezultacie sosy są zazwyczaj cieńsze.
- Kerala. Street food w Kerali może zawierać pazham pori (placki bananowe) i słodkie knedle.
- Indie Północne: Dżammu i Kaszmir. Kuchnia w Dżammu i Kaszmirze, najbardziej wysuniętym na północ krańcu kraju, skupia się wokół dań mięsnych, takich jak rogan josh, pachnące chili curry jagnięce na bazie jogurtu.
- Gudżarat. Stan Gujarat, otoczony wybrzeżem z obfitym dostępem do owoców morza, jest przede wszystkim wegetariański, dzięki dużej koncentracji dżinizmu – religii opartej na niestosowaniu przemocy i ascezie.
- Bombaj. Po drugiej stronie wody od Gujarat, Mumbai (największe miasto Indii, dawniej Bombay) słynie z sprzedawców na targu i kultury otaczającej uliczne jedzenie. Na straganach można znaleźć wszystko, od stosów pikantnych bhelpuri z dmuchanego ryżu przez wędrujące chaiwale serwujące mleczną czarną herbatę po nasączoną cukrem elektryczną pomarańczową jalebi.
Czy indyjskie jedzenie jest zdrowe?
Chociaż kraj ma słabość do słodyczy, indyjskie jedzenie jest stosunkowo zdrowe i warzywne, z dużą ilością wegetariańskich, a nawet wegańskich opcji, takich jak bhajis okra, samosa i dal.
Ponieważ krowy są święte dla Hindusów, a muzułmanie powstrzymują się od wieprzowiny, białka takie jak jagnięcina, ryba i kurczak są zazwyczaj bardziej preferowane. Ser i jogurt są widoczne w niektórych daniach wegetariańskich, takich jak saag paneer i naan.